De vakspecialist voor professioneel wassen, drogen en strijken

                              

Home - Nieuwsberichten - Industriële wasmachine en RABC met TRACEABILITY

Archief

Industriële wasmachine en RABC met TRACEABILITY

Jarenlang waren we tevreden met een industriële wasmachine maar de eisen worden steeds strenger in de textielverzorging.

Industriële wasmachine

Strengere eisen voor wasapparatuur binnen de zorg maar ook steeds vaker voor andere afnemers die eisen stellen aan de hygiëne maatregelen van hun kostbare kleding en uiteraard de gezondheid van hun medewerkers. Hoe wordt er gewassen, met wat wordt er gewassen, welke temperatuur, welke programma’s en hoe weet u als klant of als reiniger dat er daadwerkelijk aan dit protocol gehouden wordt !!!

De wasruimte

Allereerst is het natuurlijk om alles in en om de wasruimte in orde te hebben.

 • Heeft u een route binnen uw bedrijf
 • Vuil erin – Schoon eruit
 • Wasbakken schone was – wasbakken vuile was en deze ook gemarkeerd!
 • Hygiëne maatregelen zoals handschoenen, gelaatsmasker, mondkapjes, desinfectie alcohol, overkleding
 • De juiste  werkwijze
 • Goed uitgebalanceerde wasprogramma’s met het liefst een thermische desinfectie ( meest betrouwbaar)
 • Wasproducten die voldoen aan de hygiëne eisen.
 • Apparatuur die bijverwarmd om een goed thermische desinfectie te bereiken.
 • Wasmachines waarbij de programma’s naar behoren kunnen worden ingesteld.
 • Wasmachines met Traceability waarbij per programma kan worden uitgelezen welke temperatuur, waterniveau deze heeft gevolgd tijdens het programma in combinatie met tijd.

Heel veel maatregelen kunt u eenvoudig zelf nemen maar heel belangrijk is de juiste apparatuur.

Fagor Industriële wasmachines

Door een aantal klanten o.a. ziekenhuizen zijn wij onlangs gebeld. De vraag was of hun wasproces wel in orde was? Alle Fagor wasmachines zijn voorzien van RABC en Traceability.

Voorbeeld: Klant vraagt voor controle programma’s wasmachine

In verband met het het #Coronavirus #COVID-19 werden wij gevraagd of we de wasprogramma’s van de wasmachine konden controleren. Bij deze klant staat een FAGOR industriële wasmachine met een inhoud van 18 kilogram voor het reinigen van o.a. microvezel doeken, pads end. De programma’s zijn gemaakt door een zeepleverancier. Samen met de klant hebben we de machine uitgelezen dit iproces is vrij eenvoudig en gaat met behulp van een USB-stick plaatsen en de RABC waardes (Risk Analysis Biocontamination Control) uitlezen, voor de zekerheid lezen we dan ook de programma’s uit en de eventuele aanwezig fouthistorie.

Washcontrol

Een programma dat wij gratis aanbieden aan onze klanten is #washcontrol hiermee is het mogelijk om programma’s te maken, programma’s op een computer uit te lezen, foutcodes te analyseren en uiteraard RABC waardes te checken per programma door middel van een tabel of statistiek.

Rabc

Bij het uitlezen van de RABC kunnen we terugkijken per programma wat de machine heeft gedaan tijdens een programma. U wilt bijvoorbeeld weten of het programma daadwerkelijk een thermische infectie heeft uitgevoerd en dat de temperatuur niet per ongeluk omlaag is gegaan. Ook de waterniveau’s worden bijgehouden heeft de machine daadwerkelijk zijn niveau bereikt tijdens een programma. De curve wordt uitgezet tegen de tijd waardoor we kunnen zien of het programma daadwerkelijk is uitgevoerd.

Onderstaande programma’s zijn alleen als voorbeeld:

rabc coronavirus wasprogramma

Hierboven ziet u een compleet wasprogramma dat bestaat uit een voorwas van 30 graden met 6 minuten wastijd, gevolgd door een hoofdwas van 60 graden met een wastijd van 15 minuten gevolgd door 3 spoelingen met 1 tussen centrifuge en een eind centrifuge. Per programma onderdeel zijn de wastijden aan te passen actie/ stoptijd trommel, toerental trommel, beweging of stilstaande trommel tijdens vullen of afvoer van water, inname waterkleppen, koud, warm, gemengd, temperatuur stop wastijd zal dan pas ingaan als het water de gewenste temperatuur heeft.afvoertype en welke chemicaliën er moeten worden aangesproken tot een maximum van 14 stuks.

In bovenstaande grafiek ziet u het wasprogramma volgens het traceability programma. Hierin staat ook de datum tijdstip van uitvoer en type programma. De groene lijn geeft het waterniveau aan waarbij u ziet dat deze verdeelt is over 5 vlakken van links naar rechts begint dan de voorwas van 6 minuten waarbij de temperatuur de rode lijn dan zijn temperatuur constant houdt. Na de voorwas ziet u dat de machine leeg loopt en daarna weer vult voor de hoofdwas. De hoofdwas heeft een wastijd van 15 minuten met een temperatuur van 60 graden. Daarna volgen nog 3 spoelingen en een centrifuge.

We zien dus dat de machine netjes zijn programma heeft gedraaid en zich volledig alle voorwaarden heeft voldaan.

Thermische desinfectie:

 • met de formule: wastijd x (temperatuur – 50 )  > 250
 • Deze formule werkt alleen als de temperatuur minimaal 65 graden is.
 • bij een temperatuur van 70 graden en een tijd
 • wastijd bijvoorbeeld 13 minuten bij 70 graden dan komt de desinfectiefactor uit op: 260
 • ( is hoger dan 250 dus goed)
 • Dus kunnen we de tijd en temperatuur aanpassen om aan de juiste voorwaarde te voldoen.

 

Heeft u vragen of heeft u apparatuur staan die niet meer voldoet aan de huidige eisen.

Wij leveren rechtstreeks uit voorraad: verkoop, lease, verhuur

Goud Laundry Solutions

Bellen: 0186-576050

info@goudlaundry.nl

 

Geplaatst op: 6 maart

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-50594371-27', 'auto'); ga('send', 'pageview');