Plastic soep
De laatste tijd is het steeds vaker in het nieuws, PLASTIC SOEP die onze zeeën en oceanen sterk vervuilen. Vooral het gekleurde plastic wordt gezien als voedsel en gegeten door vissen en en andere dieren. Maar ook even een wasje draaien geeft ongezien een grote bron plastic soep. Kleding en wasmachines dragen samen veel meer bij tot de beruchte plastic soep in de oceanen dan tot nu toe gedacht. Nieuw onderzoek wijst uit dat per wasbeurt geen tienduizenden, maar miljoenen piepkleine synthetische vezels vrijkomen. Via het waswater glippen deze vervolgens in groten getale ongezien door de waterzuiveringsinstallaties om via de voedselketen weer op ons eigen bord te belanden. Zo dragen wij onbedoeld allemaal bij aan dit snel groeiende milieuprobleem.Naast cosmeticaproducten als shampoo, tandpasta en scrubs, blijkt nu dat ook kleding een bron van microplastics is. Met name acryl, nylon en polyester zijn grote boosdoeners. Zo kunnen er per gram Acryl meer dan 3000 vezels per gram kleding per wasbeurt vrijkomen. En één fleecejacket van 680 gram verliest bijna een miljoen vezels per keer. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation (PSF): “Of wat te denken van een paar Nylon sokken van 55 gram … bijna 136.000 vezels per wasje.”
Schokkende resultaten
Dit zijn de schokkende tussenresultaten van een door de EU gefinancierd Life+ Programma: Mermaids, Ocean Clean Wash (www.life-mermaids.eu). In dit onderzoeksprogramma werken de National Research Council (NCR) uit Italië, Leitat en POLYSISTEC uit Spanje en de Nederlandse Plastic Soup Foundation bijna drie jaar lang samen op zoek naar oorzaken en oplossingen. Het programma is nu halverwege.
Synthetische vezels
Gebleken is, dat de kleine synthetische vezels die in veel stoffen zitten, slijten door gebruik en afbrokkelen tot minuscule deeltjes die met het afvalwater van de wasmachine richting oceanen spoelen. Door het zoute zeewater vallen de plastic deeltjes nog verder uiteen. Vissen en bijvoorbeeld filterdieren krijgen die binnen en zo eindigen de synthetische vezels via de voedselketen weer op ons eigen bord. In elke gram mosselvlees wordt gemiddeld 1 microplastic aangetroffen, vaak afkomstig van kleding. In 63% van de Noordzee-garnaal worden synthetische vezels aangetroffen, aldus een recent onderzoek.Naast analyse van de hoeveelheid vezels die vrijkomen, zoekt ‘Mermaids’, Ocean Clean Wash’ ook naar oplossingen. Kan de fabricage van kleding zodanig gewijzigd worden, dat de vezels in de toekomst niet meer loslaten? Andere variabelen zijn: het type en merk wasmiddel, de rol van wasverzachters, de temperatuur waarop gewassen wordt en het type draad; geweven of geknoopt.
Help mee
Aan Goud Laundry Solutions is gevraagd om materiaal beschikbaar te stellen voor een reclamespotje om kleding fabrikanten er bewust van te maken dat er iets moet veranderen aan de samenstelling van de kleding. Uiteraard werken wij hier graag belangeloos aan mee. Tevens hebben wij met een aantal leveranciers van industriële wasapparatuur de koppen bij elkaar gestoken om te zien hoe we dit probleem in de professionele wasserijen technisch kunnen opvangen.
Geplaatst op: 8 januari